Begin niet met Artificial Intelligence, maar start met de behoefte

We weten het allemaal, het is beter te beginnen met de behoefte te inventariseren voordat we met techniek beginnen. Maar hoe bepaal je die behoefte als je het over zo een breed gebied als Artificial Intelligence hebt?

Dat is inderdaad niet zo eenvoudig. Je kunt aan de business gaan vragen wat zij willen, maar ja, zeg nou zelf, hoe kun je ergen om vragen waarvan je het bestaan niet weet?

Hoe bepaal je de behoefte

Accepteer dat de business, in de breedste zin van het woord, dus eigenlijk iedereen behalve ICT, heel anders denkt en werkt dan ICT. Dit is logisch, de één heeft een enorme behoefte aan informatie om zijn/haar werk beter te doen. Sterker nog, “waarom kan privé wel altijd alles vinden maar werkt er op mijn bedrijf niets”. Terwijl de ICT vandaag de dag met megaveel processen en procedures te maken heeft en altijd de schuldige is als er iets fout gaat.

Business aan het roer

Toch is het echt het beste om die business aan het roer te zetten, het is namelijk niet zo zinvol om veel effort en budget te steken in techniek zonder dat je zeker weet dat diegene die er mee gaat werken het ook kan en wil gebruiken.

A.I. Business Consultant

Ik heb deze term gekozen omdat dit wel lekker klinkt. Je mag het ook omschrijven als Business Consultant Informatiegestuurd Werken, waar het op neer komt is dat ik zowel de taal van de business als ICT spreek. Sterker nog, mijn beste capaciteiten zijn luisteren en doorvragen. Door inzet van inspiratie sessies, workshops, trainingen, wat er maar nodig is achterhaal ik de business behoefte op een dergelijke manier dat het eindresultaat ook haalbaar is. In mijn visie is de grooste valkuil van A.I., innovatie en informatie management dat de verwachtingen veel te hoog gesteld worden waardoor succes bij voorbaat is uitgesloten.

Onafhankelijk

Ik ben onafhankelijk en niet bevooroordeeld. Dit houdt in dat ik nooit zal sturen op een oplossing als deze geen toegevoegde waarde levert en succes in de weg staat. Vanzelfsprekend help ik met advies of marktverkenningen waar nodig, maar als je denkt zelf een oplossing te hebben of te kunnen maken is dit alleen maar meegenomen.

Commitment

Een van mijn relaties heeft mij geadviseerd toen ik begon dat alleen advies niet voldoende is. “Ton, je zult ook de uitvoering moeten begeleiden zodat wij zeker weten dat wat je adviseert ook echt haalbaar is”. Dat heb ik in mijn oren geknoopt, dus mag je  mij niet alleen een goed advies, maar ook begeleiding tot aan het succes verwachten.

Kom in actie

Nu is de vraag, ben je geïnspireerd. Heb je het gevoel dat ook in jouw organisatie rendement te behalen valt met Artificial Intelligence in welke vorm dan ook? Neem dan even contact op en je weet snel of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

Wanneer is Artificial Intelligence van waarde?

Als je dit ook nog leest dan ben je misschien nog aan het twijfelen, wellicht over de vraag of dit een niet te groot of complex voor je is. Stel jezelf dat de volgende 2 vragen:

A: Heb ik meer informatie tot mijn beschikking dan ik kan verwerken?

B: Had ik het kunnen weten? (Toelichting: Hoe vaak komt het voor dat je achteraf, vaak als iets is fout gegaan, je echter komt dat je iets had kunnen weten, dus de informatie was voorhanden, maar toch heb je deze niet gebruikt om fouten te voorkomen)

Als je deze vragen beantwoord met JA, neem dan heel snel contact op.

Bel me op 06-46257199 of mail tonabelen@wizzin.nl