Hoe een digital assistent cruciale info achterhaalt voor een F1 zege.

Mocht je een F1 zijn dan heb je recent de knotsgekke race op Monza gezien waar niet de gebruikelijke kopstukken maar een bijna kansloze coureur toch won.

Nu blijkt dat het team van AlphaTauri met winnend coureur Pierre Gasly blijkbaar toch net even wat slimmer was dan topteam Mercedes.

Digitale assistent blijkt cruciaal

Wat is er gebeurt? Tijdens de race houdt een auto er mee op en die wordt net voor de pitstraat ingang geparkeerd. De wedstrijdleiding vindt dit een gevaarlijke situatie en stuur de safety-car op de baan, met als gevolg dat iedereen langzaam moet rijden en niet in mag halen.

Dat is hét ideale moment om je banden te wisselen, aangezien iedereen langzaam rijdt en je dus veel minder tijd verliest dan wanneer iedere vol gas aan het racen is.

Maar doordat die auto zo dicht bij de ingang staat, wordt de pitsstraat gesloten. Lewis Hamilton, die aan kop rijdt denkt slim te zijn en gaat direct na de melding naar binnen om nieuwe banden te halen. Hij heeft de waarschuwingslampen niet gezien, en zijn team heeft de meldingen ook gemist. Het gevolg, in gewone mensentaal: een forse boete. Namelijk verplicht nog een keer door de pitsstraat rijden en 10 seconden stil staan, waarmee hij uiteindelijk achteraan het veld weer de baan op kwam.

Het team van AlphaTauri heeft jaren geleden al een assistent ontwikkeld, die heel simpel niets anders doet dan nieuwe meldingen van de wedstrijdleiding voorlezen. Aanleiding hiervoor is dat er veel meldingen komen en als een cruciale melding toevallig op pagina drie staat, dan zie je deze dus over het hoofd.

In dit geval krijg de teamleider dus te horen, van zijn digitale assistente, dat de pitsstraat dicht was, en besloot dus dat de coureurs door moesten rijden. De enige juiste beslissing.

Groot was dan ook de verbazing en de twijfel (want we blijven mensen) dat ineens de Mercedes van Lewis Hamilton binnen kwam. Na de twijfel of Mercedes slimmer was dan de rest, bleek uiteindelijk dat Lewis dus fout zat. En dat hij daardoor de winst van deze race aan zich voorbij zag gaan.

Wat kun je hiervan leren?

Sommige informatie kan het verschil maken tussen winnen en verliezen, of een boete krijgen of niet. Zelfs al heb je het grootste budget en werk je in een team met 1.000 man, dan nog kan een detail over het hoofd zien grote gevolgen hebben.

In bovenstaand geval zijn de gevolgen niet zo groot aangezien Mercedes toch ruim voor staat in het kampioenschap. Maar wat als jij een detail over het hoofd ziet en je daardoor een miljoenenboete krijgt of erger, iemands leven raakt hierdoor beschadigd?

Zo een digitale assistent hoeft helemaal niet de allernieuwste en experimentele Artificial Intelligence te bevatten. Wellicht kun je ook een veel simpelere variant gebruiken, als het ding maar doet wat ie doen moet, jou op tijd waarschuwen voor gevaar zodat jij kunt acteren.

Ton Abelen is op oprichter van Wizzin en heeft een digitale assistent ontwikkeld die jou in iedere omgeving bij kan staan in het tonen van de juiste informatie die op dat moment relevant is. Ton geeft ook presentaties over hoe je Artificial Intelligence in kan zetten in iedere organisatie, als je maar op de juiste manier begint.