Informatiegestuurd werken, dat zou toch iedereen moeten doen?

 
 

Informatiegestuurd werken, dat zou toch iedereen moeten doen?

Wij mensen willen onszelf nog wel eens overschatten. Helaas is de tijd dat je kon vertrouwen op de kennis die je hebt voorbij. Er is zoveel informatie beschikbaar dat het gewoonweg niet meer mogelijk is alle informatie te overzien. Laat staan dat je zeker weet waar je moet zoeken.

Een voordeel van de tijd waarin we leven is dat steeds meer mensen bewust raken dat niet alle publicaties en bronnen per definitie waar zijn. Dat is fijn voor de Facebook generatie, maar zakelijk gezien zou dit een ‘no-brainer’ moeten zijn.

Toch ligt op zakelijk gebied nu net de grootste uitdaging. Op basis van gemanipuleerde data verkeerde schoenen kopen is nog wel te overzien, maar de impact van een zakelijke beslissing kan veel verder gaan. Denk aan risico, aansprakelijkheid, verkeerde mensen een uitkering geven, uw klant niet effectief service verlenen, of zelfs strategisch verkeerde beslissingen nemen omdat u niet alle factoren heeft meegenomen maar alleen die die uw ja-knikkers om u heen u gegeven hebben.

Is dat moeilijk Informatiegestuurd Werken?

Dat hangt zeer sterk af van de aanpak die je kiest. Je kunt kiezen voor een grootschalig onderzoek, met als resultaat een dik rapport waarbij met alles en iedereen rekening is gehouden. Ik heb bij een te breed perspectief altijd zoiets van vraag iedereen, ook mensen die geen breder perspectief hebben welke kleur ze mooi vinden, en gooi al die kleuren eens bij elkaar. Het resultaat is grijs, donker grijs. Iedereen heeft input gegeven, grijs is het gemiddelde en dus is niemand blij, behalve diegene die grijs gekozen hebben, maar dat zijn nou net vaak de behoudende mensen die geen verandering willen of aandurven.

Je kunt er ook voor kiezen om wat pragmatischer aan de slag te gaan. Begin eens bij de mensen die afhankelijk zijn van informatie en beslissingen moeten nemen. Dat kan in je operatie zijn, maar ook bij de directie die beleid en strategie bepalen. Wat hebben deze mensen nodig om kwalitatief beter en wellicht sneller te werken. Hoe prettig zou het zijn dat je geen brand meer hoeft te blussen omdat iemand je een advies heeft gegeven dat niet volledig was, en je dus de pineut bent om aan schadebeperking te moeten gaan doen. En dat terwijl je het wél had kunnen weten, want in 99% van de problemen blijkt achteraf dat de info er wel was, maar iets of iemand deze niet op waarde geschat heeft of, ik noem het maar gewoon, een ander belang had en deze informatie gewoonweg achter heeft gehouden.

Start bij de vraag en niet de techniek

Ik chargeer: Vraag een willekeurige adviseur en leverancier om informatiegestuurd werken en deze zal snel een zeer geleerde blik opzetten en uit gaan leggen wat en hoe dat werkt. Ik haak meestal snel af aangezien vanuit een technisch perspectief blijkbaar alles mogelijk is maar je hebt nog steeds geen flauw idee wat het oplevert en hoe je dat in hemelsnaam in jouw complexe praktijk zou moeten plaatsen.

Vandaar dat mijn aanpak is om altijd te beginnen bij de vraag. Waar gaan zaken fout, wat kan beter en de allerbelangrijkste vraag: wat levert het op, welk probleem los ik op en is er bij het management commitment om hier serieus capaciteit en geld in te investeren.

Onbewust onbekwaam

Als dat laatste het geval is ga je de volgende uitdaging aan. Hoe achterhaal je behoefte bij mensen die niet weten wat er mogelijk is. De meeste managers en mensen in de operatie zijn in de regel druk. Dat betekend drie dingen, ze hebben geen tijd om even lekker te filosoferen, maar ook geen idee wat mogelijk is en waarschijnlijk zijn ze innovatie-moe. Dat laatste is het effect van te vaak aankomen zetten met beloftes dat nu alles anders wordt, en men maar zelden iets terugziet wat in de praktijk werkt, erger nog, soms hebben ze zelfs meer werk en helemaal geen voordeel.

Een van mijn opdrachtgevers wordt gek van de aanbiedingen om een design thinking workshop te doen. Vrij vertaald is dat een productent van een oplossing die probeert bij jou een probleem te vinden om zo de oplossing te verkopen. Leuk om te doen hoor, maar volgens mij moet je toch echt eerst kijken waar behoefte en kansen liggen voordat je überhaupt maar over een oplossing na gaat denken. Zorg er dus voor dat je je problemen echt begrijpt. Ga echt op de werkvloer meekijken, voelen en ervaren waar men echt tegenaanloop, hoe moeilijk het in de praktijk kan zijn om goede en betrouwbare informatie te krijgen. Als je dat kunt achterhalen kun je aan de slag met het gaan sturen op basis van informatie, Informatiegestuurd werken dus.

U bent aan zet

Mocht u wat verward achter zijn gebleven, te veel informatie hebben of nu denken, we doen het fout. Neem contact met me op en ik help u graag verder.

Ton Abelen

Ik ben Ton Abelen, ondernemend en praktisch Business Consultant Artificial Intelligence. Voor diverse opdrachtgevers achterhaal ik de behoefte en begeleid projecten waarin Informatiegestuurd werken een grote rol speelt. Ik ben absoluut onafhankelijk en heb mijn eigen, zeer pragmatische en succesvolle aanpak. Ik lever namelijk resultaat en geen rapport, u krijgt van mij de toezegging dat wat ik adviseer ik ook waar kan maken in úw praktijk. Laat u niet afschrikken door de term Artificial Intelligence. A.I. is echter zeker een manier om uw informatie beter in te zetten, waarbij ik ook hier alleen focus op bewezen toepassingen.

1 gedachte over “Informatiegestuurd werken, dat zou toch iedereen moeten doen?”

Reacties zijn gesloten.