Overschat jij jezelf ook wel eens?

“Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan”.

Pipi Langkous

Dit zou een uitspraak zijn van Pipi Langkous, maar de meningen of ze dit nu wel of niet ooit gezegd heeft zijn verdeeld.

Wat je zou kunnen doen om is alle afleveringen terugkijken en zo valideren of Pipi deze uitspraak wel of niet gedaan heeft.

Het nadeel hieraan is dat je wel even bezig bent, want de tv-serie is gebaseerd op een boek. Ook zijn er hele reeksen stripboeken uitgegeven en zijn er ook speelfims en tekenfilms verschenen.

Het zorgvuldig zoeken naar de uitspraak kan dus wel een uitdaging worden.

Laten we nu overschakelen naar de zakelijke wereld.

Hier heb je massa’s documenten ter beschikking. Soms zitten deze in dikke dossiers, soms in archieven, ze zijn overal.

Classificeren

Een manier om het overzicht te behouden is classificeren. Zo kun je in ieder geval wat orde aanbrengen in de chaos.

Het nadeel van classificeren is dat je vooraf bepaalde kenmerken aan dient te geven, terwijl je laten wellicht op hele andere criteria iets wil zoeken.

Diagonaal lezen

Een andere mooie menselijke oplossing is diagonaal lezen. Dit is een techniek waarbij je meer snel scant op woorden waar je naar op zoek bent, en pas als je die gevonden hebt ga je inhoudelijk lezen. Het nadeel hiervan is dat je nog steeds heel veel documenten moet openen of vastpakken. Een ander nadeel is dat je vooraf een leesdoel dient te bepalen, wat je lang niet altijd hebt.

Zoekmachine

Je kan natuurlijk ook een zoekmachine loslaten op je documenten. Zo kun je snel door grote volumes heen zoeken. Het is ook in deze context wel prettig als je weet wát je zoekt, wat helaas lang niet altijd het geval is.

Een bijkomende uitdaging van een zoekmachine is hoe resultaten getoond worden.

Waarschijnlijk wil je inhoudelijk een goed resultaat terwijl een zoekmachine je resultaten geeft op basis van welke termen het meest voorkomen en/of welke je collega’s het meest aanklikken. Leuk, zo’n populariteitsresultaat maar soms is de inhoud toch echt belangrijker.

Waarom niet gewoon alles lezen?

Stel nu eens voor dat je in staat zou zijn al deze documenten of dossiers gewoon helemaal in detail door te lezen.

Zou dat de ideale wereld zijn? Geen samenvattingen, geen conclusies of meningen van anderen, geen halve resultaten van zoekmachines maar gewoonweg alles, en niets dan alles.

Nieuwe technologie maakt het mogelijk

En dat is nu net het concept dat nieuwe technologie mogelijk maakt. Nooit meer vooraf selecteren maar gewoonweg alle mogelijke informatie raadplegen zodat je nooit meer voor verrassingen komt te staan.

Het goede nieuws is, deze oplossing is vandaag al mogelijk.

Technologie kan al jouw informatie in 1 seconde doorzoeken en je alle relevante informatie geven.

Die zou dus alle boeken, series, films van Pipi Langkous kunnen lezen/luisteren en je zo precies vertellen of ze die uitspraak “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan” ooit gedaan heeft. En je natuurlijk aangeven in welke aflevering dat dan gebeurd is.

Dit kan zelfs beter. Je kan nieuwe technologie aanleren te denken zoals jij, jouw vaktaal aanleren. Dat is ook nodig want insluiten kan in het justitieel domein heel wat anders betekenen dan bij een direct marketeer. En insluiten kan ook in heel andere bewoordingen gebruikt worden, bijvoorbeeld ‘erbij stoppen’ of zo iets. Het is heel erg prettig als een oplossing die variaties ook meeneemt.

Zo kom ik weer terug bij de vraag: Overschat jij jezelf ook wel eens?

Ik in ieder geval wel, soms ben ik er zwaar van overtuigd dat iets gelezen heb waardoor ik een actie heb ondernemen, maar later kan zomaar blijken dat die tekst er net even anders stond, puur omdat ik misschien wel te snel gelezen heb.

Want onder tijdsdruk gaan wij allemaal wel eens een tandje te snel, of op de automatische piloot.

Gelukkig hoeft dat niet langer, gelukkig hoef jij nooit meer diagonaal te lezen, te vertrouwen op je geheugen of toch alles doorlezen.

Dat kun je door een computer laten doen waardoor jij je kan richten op de zaken waar jij expert in bent.

Auteur: Ton Abelen

Ton Abelen is oprichter van Wizzin, waarmee hij oplossingen in de markt zet die nieuwe technologie in de praktijk laat werken. Hierbij is de focus op het inzichtelijk maak van documenten of andere tekstuele bronnen. Wizzin richt zich met namen op de eindgebruiker en de onderliggende business value.