Strategie

Strategie

De impact van Kunstmatige Intelligentie op uw organisatie kan groot zijn, het opnemen van KI in uw strategie vergt wat ons betreft een heel zorgvuldig voortraject.

Gezien de vele vormen van Kunstmatige Intelligentie, de snelle ontwikkeling, en met name het experimentele karakter van veel oplossingen zijn wij van mening dat er zeer goed gekeken moet worden naar wat nu echt mogelijk is en nog belangrijker, wat haalbaar is.

In de toekomst kun je KI inzetten om je strategie door te laten rekenen, als een soort realtime rekenkamer. Dat duurt nog wel even maar u zult begrijpen dat deze ontwikkeling een serieuze impact gaat hebben op uw plannen.

Waarom Kunstmatige Intelligentie in uw strategie opnemen?

Uiteindelijk gaat KI een hoop taken van mensen overnemen, met name taken die veel verwerking van informatie vereisen. Denk hierbij aan een arts die nu uren naar een röntgen foto zit te staren om een te bestralen tumor te markeren. Als je dat aan een computer leert en de arts hoeft alleen nog maar te controleren dan is de arts veel meer inzetbaar op zijn expertise ipv het verwerken van informatie. Datzelfde geld voor bijvoorbeeld bedrijfsprocessen en wetgeving. Wat als een KI assistent bij iedere opdracht op vraag kan checken of de opdrachtgever, het product en het proces wel voldoen aan de laatste richtlijnen of wetgeving?

Met dit perspectief zullen een aantal nieuwe bedrijven opkomen die geen Legacy hebben en gewoon vanaf nul kunnen beginnen en uw concurrent worden, en misschien zelfs wel uit de markt drukken. Nokia, Kodak, Free-record shop zagen ook wel aankomen dat er nieuwe ontwikkelingen waren, toch hebben zij verkeerde keuzes gemaakt in hun strategie.

Kunstmatige Intelligentie hoeft vandaag uw strategie niet rigoureus om te gooien, maar het is wellicht wel tijd om de impact hiervan mee te nemen om niet voor verrassingen komen te staan. KI is tenslotte iets wat je in je organisatie moet embedden, en aanleren, deze ontwikkeling is er niet een die je volwassen kunt laten worden om er dan pas mee te beginnen. Het verleden heeft dat al uitgewezen.