Succes met AI: Nemen Robots jouw baan over? Ja natuurlijk doen ze dat!

Blog: Will robots take my job

Het is niet de vraag of, maar wanneer robots jouw baan overnemen

Automatiseren doen we al bijna zo lang als de mens bestaat. Toen er nog geen internet was zijn er talloze beschavingen geweest die innovatief waren en automatiseerden. Door globalisering is innovatie en automatisering in een versnelling terecht gekomen, en die versnelling gaat al maar in een hoger tempo.

Wij denken soms dat vroeger alles langzamer ging, en dat klopt natuurlijk ook. Voor die tijd was de beleving van de ontwikkeling net zo spannend en snel als nu. En over 50 jaar zullen we ook denken wat we toch in hemelsnaam een stel sukkels waren die de hele dag met een iPhone in ons handen liepen. Zie je de grappige filmpjes al voor je?

Het gevolg van de automatisering is dat er al veel banen verdwenen zijn. Bedrijven hebben massa’s mensen aangenomen en uiteindelijk ook weer ontslagen, want zo werkt dat. Als je werk hebt neem je mensen aan, als je geen werk meer hebt dan moet je zonder verder.

Artificial Intelligence is ineens bereikbaar voor iedereen

En nu komt Artificial Intelligence om de hoek kijken. Technisch niet helemaal correct natuurlijk, want het concept Artificial Intelligence is al zo oud als de eerste uitvinding van de computer, begin vorige eeuw. Maar we zijn nu in een tijdperk terechtgekomen waar we door technologische vooruitgang iedere dag meer en meer data produceren, en we computers hebben die zo krachtig zijn dat ze Artificial Intelligence toegankelijk maken voor de massa.

Artificial Intelligence is niet zo bijzonder, wel krachtig

Simpel gesteld doet Artificial Intelligence in de basis niet zoveel bijzonders. Het doet gewoon wat wij mensen doen. Wij krijgen informatie, we zien bijvoorbeeld een auto. Die waarneming sturen we naar ons brein, en in dat brein van ons zit een geheugen dat bij veel mensen toevallig het logo of specifieke kenmerken van die auto herkend. De een herkend alleen door de vorm en vier wielen dat het een auto is, maar heeft verder geen idee van merk of model.

De ander die veel meer interesse heeft herkend merk, model en waarschijnlijk kan die ook zo alle specificaties opnoemen.

Een computer moet daar overigens wat meer moeite voor doen. Die moet dat beeld omzetten in kenmerken van de vorm van de auto, denk aan 4 cirkels die wielen kunnen zijn, een logo wat allerlei hoeken en rondingen kent etc. Deze kenmerken worden omgezet in cijferreeksen en die gaat AI dan weer vergelijken met cijferreeksen in het geheugen. Zit er een gedetailleerde database achter AI met autokenmerken dan is er een zekere kans dat de auto herkend wordt.

Het mooie aan AI is dat je dit niet hoeft te programmeren zoals we met gangbare software doen, maar dat we AI kunnen leren. En het uiteindelijke resultaat zou kunnen zijn dat AI ooit in de toekomst geheel zelfstandig zaken herkend, maar ook problemen of taken herkend, en deze zelf gaat oplossen. En als AI nog geen oplossing heeft, dat het deze dan ook nog eens zelf ontwikkeld.

Zo wordt er wel gezegd dat als de mens AI zover ontwikkeld heeft dat deze alles zelfstandig kan dat dat de laatste uitvinding van de mens is, en dat AI het dan van ons over neemt.

In dat perspectief is het dus vrij zeker dat jouw baan door Artificial Intelligence wordt overgenomen.

Wat dichter bij huis kan AI vandaag ook al veel banen overnemen. Denk aan saai of repeterend werk. Denk aan een portier of bewaker die op meerdere schermen tientallen ruimtes in de gaten moet houden, waar met name ’s-nachts niet veel gebeurt. Hoe groot is de kans dat die bewaker met zekerheid alle beelden in de gaten kan houden? Juist, klein. Want als ie niet in slaap valt of afgeleid wordt, kan deze nu eenmaal niet op 6 schermen tegelijk kijken.

Artificial Intelligence kun je prima aanleren om bij beweging een signaal te geven en die beweging ook direct te herkennen, tot zelf gezichtsherkenning aan toe. Zo kan je de bewaker zeer precies ondersteunen in het selecteren van situaties waarin actie ondernomen moet worden.

Anders omgaan met nieuwe technologie

De vraag die hier opkomt is natuurlijk of je dan nog wel een bewaker nodig hebt. 

En dat is exact het vraagstuk waar Artificial Intelligence in het perspectief van banen over gaat.

Een onderdeel van het werk van de bewaker is te monitoren of er geen afwijkende zaken plaatsvinden, en als die wel gebeuren dan dient hij actie te ondernemen.

Dat monitoren kan Artificial Intelligence ook, die kan eenvoudig beeld monitoren, maar ook sensordata verwerken, controleren of mensen niet ineens afwijkend gedrag vertonen en zelfs op basis van geluid en gelaatsuitdrukking analyseren of iemand gespannen of zenuwachtig is.

Het ondernemen van actie is zwaar afhankelijk van de taken en type bewaker. Heb je een student die bewaking in de nachtelijke uren doet als bijbaantje, dan bestaat de kans dat als er echt wat extreems gebeurt, dat deze student niet de juiste protocollen volgt. 

Zet je een professionele goed getrainde bewaker in, dan zal die beter in staat zijn de situatie in te schatten en te handelen volgens protocollen.

Het is dus de keuze aan jouw als eindverantwoordelijke hoe je omgaat met risico, beschikbaarheid van bewakers, beschikbaar budget, en wellicht het visitekaartje of vertrouwen van medewerkers door fysiek een persoon neer te zetten.

In sommige gevallen zal Artificial Intelligence veel hogere kwaliteit leveren tegen lagere kosten. 

In andere gevallen zijn er factoren die het maken dat een fysieke bewaker de voorkeur heeft.

Doe eens een herijking op wat je nu doet

En zo kom je, als het goed is, op een herijking van wat je nu eigenlijk aan het doen bent.

Ga je het bestaande proces van bewaking efficiënter maken, of ga je in het kader van het scala aan nieuwe mogelijkheden dat Artificial Intelligence biedt, nog eens goed nadenken welk probleem je aan het oplossen bent.

In dit geval is dat waarschijnlijk veiligheid door controle én een signaal naar mogelijk bedreigende factoren als potentiele dieven dat jij maatregelen hebt genomen, wat een afschrikkend effect zou moeten hebben. Anderzijds kan dit naar de medewerkers een gevoel van veiligheid geven.

Welk probleem wil je oplossen

Als je dit probleem nu eens aanvliegt vanuit het compleet nieuwe perspectief van Artificial Intelligence, kom je wellicht tot de conclusie dat je door de inzet van AI, sensoren, camera’s en andere databronnen niet alleen veel beter kan beveiligen, maar ook dat je ook kan gaan voorspellen welke situaties zich voor kunnen doen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Maak eerst keuzes, en begin dan met Artificial Intelligence

De keuzes die je uiteindelijk gaat maken zullen afhankelijk zijn van hoever je wilt gaan, wat echt noodzakelijk is, wat haalbaar is en wat mbt investering in verhouding staat tot de oplossing met een fysieke bewaker, of een mix daarvan.

De kans groot dat vanuit een technologisch perspectief je de meest fantastische oplossingen voorgesteld krijgt, waarbij geen mens meer nodig is. 

De kans is nog veel groter dat als je die voorstellen goed doorrekent dat blijkt dat er wel heel erg veel condities zijn waaraan voldoen moet worden om dit te laten werken. AI klinkt tenslotte te gek, maar dit in de praktijk brengen vraagt vaak veel van je ICT-infra, veel overleg en beperkingen vanuit privacy oogpunt, en uiteindelijk is iedere oplossing zo sterk als de zwakste schakel, en die laatste wordt meestal niet breed uitgelicht in plannen.

Staat in jouw CV dat je goed bent in informatie zoeken?

In de praktijk zal het natuurlijk anders gaan, maar bovenstaande voorbeeld geeft weer hoe er met de baan van de beveiliger omgegaan kan worden. 

Het is voor iedereen duidelijk dat het niet heel erg efficiënt is om iemand naar beeldschermen te laten staren, als deze persoon ook andere taken zou kunnen doen.

En zijn er talloze banen waarin nog veel tijdrovend werk gedaan wordt, wat AI veel efficiënter kan.

Hoe veel tijd besteed je zelf aan het zoeken naar informatie, en als je het eindelijk gevonden hebt het doorlezen van al die informatie? 

Waarschijnlijk kost je dit net als ieder ander mens uren en soms dagen per week. Terwijl toen je je baan kreeg er echt niet in de eisen stond: kandidaat moet minimaal 8 uur per week intensief kunnen zoeken, en zonder fouten 150 documenten per week kunnen analyseren.

We hebben in deze tijd gewoonweg veel meer informatie dan ooit tevoren, en dat wordt iedere dag meer. En er wordt ook nog van ons verwacht dat we niets over het hoofd zien, want als we een fout maken ben jij of het bedrijf direct aansprakelijk, want die informatie die je over het hoofd gezien hebt had je dus wel kunnen zien.

Artificial Intelligence kan de mens prima ondersteunen

Artificial Intelligence kan je prima ondersteunen om jouw werk beter en efficiënter uit te voeren. Wordt daarmee jouw baan vervangen? Ja, deels wel want het deel wat je besteed aan zoeken en vinden is niet meer nodig.

En het is ook zeer aannemelijk dat als jij met de verkregen informatie niets inhoudelijks doet, AI deze resultaten beter kan processen dan dat jij dat kan. 

Het gevolg van Artificial Intelligence is dat de lat hoger komt te liggen.

De kwaliteit van informatievoorziening gaat omhoog en wordt sneller. Dit betekent dat jij meer focus kan hebben op de inhoud van je werk, waar je tenslotte voor aangenomen bent.

Ja, dat betekend verandering. Als werkgever betekent dit dat je met minder mensen meer en beter werk kan verrichten. Als de workload niet toeneemt, is het gevolg dat er banen verdwijnen, dit is nooit anders geweest en is een logisch gevolg van ‘de ontwikkeling’.

Maar dit betekent ook dat je als werkgever wellicht eindelijk die toekomstplannen of groei kan gaan realiseren, of eindelijk die kwaliteit kan gaan leveren die klanten of burgers van je verwachten. En dat kan zomaar leiden tot meer werk. 

Conclusie

Dus als je repeterend werk doet, of veel informatie verwerkt en/of daar niet veel inhoudelijk mee doet dan is de kans groot dat jouw baan binnenkort over wordt genomen door een robot die middels Artificial Intelligence sneller en beter is dan jij.

Maar omarm je deze nieuwe ontwikkelingen, dan kan je deze inzetten om jouw werk inhoudelijk beter te maken. Ik zie in de praktijk tijdens de projecten die ik begeleid de medewerkers zeer positief zijn, aangezien zij nu meer tijd krijgen om de inhoudelijke kwaliteit te leveren, waar zij onder tijdsdruk in het verleden niet aan toe kwamen.

Over auteur Ton Abelen:

Ik zie in de praktijk dagelijks zaken die veel beter en efficiënter zouden kunnen verlopen. Maar ik zie ook de onmacht om deze uitdagingen op een nieuwe manier te omarmen en nieuwe technologie in te zetten. Het stoort mij dat de potentie van nieuwe ontwikkelingen zoals Artificial Intelligence niet omgezet worden in rendement, doordat testen vaak beginnen bij technologie en data.

Ik ben ervan overtuigd, en heb ook in de praktijk bewezen dat een aanpak vanuit de operatie of business vele malen efficiënter is, maar ook dat je daarvoor het lef moet hebben de keuze te maken om helemaal niet te beginnen met techniek.

Ik ben altijd bereid om mensen of organisaties te ondersteunen om vanuit een juist perspectief rendement te behalen met Artificial Intelligence. 

Deze blog is uit de serie: Succes met Artificial Intelligence.

Wil je op als eerste op de hoogte gehouden worden van nieuwe afleveringen, schrijf je dan hier in en ontvang de blog in je mailbox.