Succes met AI: Rijk rekenen

Blog: Op basis van een klein succes de wereld veranderen?

Een realistische analyse van resultaten

Het Nederlands Elftal heeft met 7-0 gewonnen van Gibraltar.

Als je alleen deze kop in het nieuws zou lezen dan kun je denken “Business as usual”.

De topscorer aller tijden van Gibraltar heeft in totaal 3 doelpunten gemaakt in alle wedstrijden die hij meespeelde, dus logisch dat je met een dergelijke score wint.

Als je naar de analyse kijkt dan ziet dat er heel anders uit.

Na 45 minuten stond het 1-0 voor Nederland.

In een periode van 200 seconden scoorde Nederland 3 maal.

De commentator begon na deze korte reeks van 3 doelpunten te rekenen, en zag toch nog een monsterscore mogelijk worden. Want als je in 200 seconden 3 doelpunten kan maken, dan kan je in 15 minuten toch zeker wel 10 doelpunten maken?

Met AI kan je in optimale omstandigheden een hoge score behalen

Op deze manier wordt vaak naar Artificial Intelligence gekeken.

Hé, kijk nou, als alle condities optimaal zijn, als je exact de juiste vraag stelt en dat antwoord is ook heel goed te relateren aan de vraag, dan is AI in staat een vraag binnen 2 seconden te beantwoorden. Wat zou dat betekenen als alle vragen in 2 seconden beantwoord zouden worden?

Zo kom je tot de meest prachtige opportunistische business cases.

Opportunisme is goed, maar de realiteit is beter

Laat ik beginnen om te stellen dat opportunisme goed is. Zonder een positieve kijk op mogelijkheden creëer je geen kansen, en heb je de zekerheid dat er niets gebeurt.

Realiseer je dat er hele grote groepen mensen zijn die die overigens graag werken volgens het principe dat niets doen zekerheid geeft dat er ook niets fout gaat.

Kijk naar de wereld van Advocaten, Juristen en Notatissen, deze groep is grotendeels niet bezig met innovatie aangezien dat hun verdienmodel ernstig kan ondermijnen, en het huidige model werkt toch prima? Never change a winning team. 

De Tech sector probeert aan alle kanten middels Legal Tech deze vastgeroeste wereld te veranderen, waardoor er ideeën genoeg zijn, maar de succesfactor is laag, en vaak alleen algemene optimalisatie te vinden zoals eenvoudiger uren schrijven en documenten classificeren.

Besluitvorming

Een beetje serieuze besluitvormer zal op de basis van de statistieken van het Nederlands elftal tegen Gibraltar concluderen dat zodra je het rendement van die 200 seconden op kan rekken naar 90 minuten deze zeker wil investeren. 

En zo is het ook met je Artificial Intelligence project

Misschien is AI wel heel erg goed in één taak uitvoeren. Maar met één oplossing heb je nog geen heel proces verandert of verbeterd. 

In dat proces zitten mensen, procedures en regels, en bestaande systemen. 

En de kans is groot dat je data ook niet perfect is, want die staat overal en nergens, in verschillende systemen in verschillende formaten, geschreven door verschillende mensen met verschillende doelen.

En dan kan het zomaar zijn dat de waarde van AI in het gehele proces geen waarde heeft, want als de algemene snelheid niet omhooggaat, of de cultuur binnen de organisatie er niet klaar voor is, gebeurt er simpelweg niets. Ook niet als je in staat bent om in 200 seconden wel wat te realiseren.

Conclusie: Opportunisme en realisme 

Zonder opportunisme geen verandering. Wil je technologische oplossingen zoals Artificial Intelligence succesvol inzetten in de praktijk dan zal je moeten kijken naar het geheel.

Pak een heel proces, pak echte data, ga met echte mensen spreken. Vorm een compleet beeld van de situatie en ga dan pas kijken wat technologie zoals Artificial Intelligence kan bijdragen.

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat een visie, gebaseerd is op een goede analyse je veel verder kan helpen, maar dat je ook bereid moet zijn je idee aan te passen aan de werkelijkheid.

En de realiteit is dat je te maken hebt met mensen, weerstand, andere data dan verwacht, systemen die niet doen wat je verwacht en belangen.

Al deze factoren bepalen samen de onderliggende Business Case, die is voor iedereen anders.

Dus denk je erover om op basis van jouw 200 seconden top-rendement wel even de wereld te veranderen, kijk de wedstrijd Gibraltar-Nederland nog even de volle 90 minuten uit.