Uithoorn = YouPorn? Mag de lat wat hoger?

Ouderen organisatie ANBO heeft de handen ineen geslagen met Google, Achmea en de SVB om te onderzoeken of ouderen langer thuis kunnen wonen door inzet van Google Home.

Door ‘Hey Google’ te roepen wordt de Google machine geactiveerd en kun je basale zaken doen als lampen aandoen en een boodschappenlijstje maken. Proefpersonen die aan het woord komen zijn fit, hebben een ICT achtergrond en staan graag in de belangstelling. 

Toen ik begon te lezen was mijn hoop dat de samenwerking van genoemde partijen tot wat extra power geleid had waardoor er iets revolutionairs ontstaan was. 

De conclusie van het onderzoek is dat de technologische belofte zo groot is dat ouderen straks langer zelfstandig kunnen wonen. Ik heb nieuws voor u: Als we helemaal niets doen gaan ouderen ook langer thuis wonen. Onder ouderen worden blijkbaar 55 plussers verstaan. Hallo, 50 is het nieuwe 30, dus nogal wiedes dat ‘ouderen’ langer zelfstandig wonen, dat heet evolutie en de generatie ‘ouderen’ die eraan komt is opgegroeid met technologie en voor zichzelf zorgen, dus dat komt ook zonder dit technologische hoogstandje wel goed.

De vraag is waarom de lat wederom zo laag gelegd wordt dat een bejaarde van 85 er zonder rollator overheen kan stappen. Het stuk staat weer vol met beloftes dat als er meer ontwikkeld wordt dit nieuwe mogelijkheden gaat bieden. Ja dus? Daar heb ik vandaag toch niets aan. Een verwachte ontwikkeling is dat als een oudere in huis valt, deze ‘Hey Google”, bel 112 kan roepen. Wow, dat is cool! Kan dat nu dan niet al? En hoe groot is de kans dat als iemand valt nog in staat is verstaanbaar tegen Google te praten? Overigens blijkt uit de test dat Google Uithoorn steevast als YouPorn verstaat, dus dat gaat nog hilarische situaties opleveren.

Maar waarom leggen we de lat niet wat hoger. Koppel wat bestaande technologie aan elkaar die aangetoond werkt in de praktijk en doe daar slimme dingen mee. Ik heb hier een smartwatch liggen die top kwaliteit is en waarvan de data eenvoudig is te gebruiken om bijvoorbeeld een signaal af te geven als iemands hartritme afwijkt buiten een normaal patroon. Koppel dit aan je slimme Google ding en je spaart mensenlevens en een hoop revalidatie ellende. 

Als je toch 4 van deze grote partijen bij elkaar zet had ik toch echt veel meer verwacht dan een Nederlandse commercial voor Google home met een holle visie dat in de toekomst veel mogelijk is. 

Als ik student Artificial Intelligence was zou ook ik gillend richting Sillicon Valley rennen om te vragen of ik daar alsjeblieft aan serieuze ontwikkelingen mee mag werken, want hier in Nederland ligt de lat zo laag, dat wordt niets.